Holesterol i trigliceridi predstavljaju dva oblika lipida, odnosno masti. Holesterol, je između ostalog, potreban za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju nekoliko elementarnih hormona. Trigliceridi, koji predstavljaju lanac masnih kiselina visoke energije, obezbeđuju veliki deo energije potreban za normalno funkcionisanje ćelije.
Postoje dva izvora ovih lipida: izvori u ishrani, i endogeni izvori (npr, kada se oni proizvode u telu). Holesterol i trigliceridi uglavnom se nalaze u hrani životinjskog porekla i zasićenim mastima. Ovi lipidi se prvo apsorbuju u crevima, a zatim putem krvotoka stižu do jetre koja ih prerađuje. Jedan od glavnih zadataka koje jetra obavlja jeste da se osigura da svi delovi tela dobiju holesterol i trigliceride bez kojih ne mogu da funkcionišu. Jetra zatim pakuje holesterol i trigliceride, zajedno sa specijalnim proteinima, u sićušna jedinjenja koja se zovu lipoproteini. Lipoproteini ulaze u krvotok i na taj način se dostavljaju svim ćelijama u telu. Ćelije zatim iz lipoproteina uzimaju onoliko holesterola i triglicerida koliko im je potrebno.
Uzrok nastanka
Primarni uzrok je pojedinačna ili multipla genska mutacija što rezultira povećanim stvaranjem ili smanjenim razlaganjem triglicerida i LDL (low density lipoproteins) holesterola kao i povećanom produkcijom ili defektnim razlaganjem HDL (high density lipoproteins). Sekundarni uzroci doprinose pojavi dislipidemije kod starijih. Najznačajniji razlozi su stil života bez fizičke aktivnosti sa prekomernim unosom zasićenih masti, holesterola i polu-nezasićenih masnih kiselina. Ostali česti sekundarni uzroci su diabetes melitus, prekomerna upotreba alkohola, hronična bubrežna insuficijencija, hipotiroidizam, primarna bilijarna ciroza kao i konzumiranje nekih lekova (tiazidi, β-blokatori, estrogen, glukokortikoidi).
Rastvorljiva biljna vlakna vezuju masti iz hrane pa se one manje usvoje u organizam. Pasulj je bogat vlaknima i siromašan mastima, a sadrži i lecitin. Prema nekim istraživanjima jedan tanjir supe od pasulja dnevno je snizio ukupan holesterol za 19%, dok jedan čen belog luka ili pola glavice crnog luka snižava ukupni holesterol 10-15%. Svež beli luk ispoljava najjači efekat na smanjenje holesterola u krvi, a stari narodni običaj je da se slanina jede s belim lukom.
Integralni hlebovi, od celog zrna žitarica, (pšenični, raženi…) sadrže više dijetnih vlakana od belog hleba. Preporuke su unositi više voća i povrća, to se može započeti uvođenjem užine u vidu jedne-dve voćke, npr, jabuke, kruške…
Ako imate problema sa povećanim mastima u krvi ubacite u svoj jelovnik makar jednu jabuku dnevno i već ste učinili nešto dobro za sebe. Ili probajte sa 2-3 kašičice jabukovog sirceta razmućene u čaši vode svako jutro. Dijetna vlakna iz ovsa su takođe korisna, jednu kašiku ovsenih pahuljica, potopite u mleko, sok, jogurt, ostavite da stoji 10-15 minuta i pojedite. Ovas sadrži beta-glukane koji snižavaju masti u krvi. Korisna navika za regulaciju holesterola je i šoljica zelenog čaja dnevno. Upotreba soje u ishrani ima puno povoljnih efekata na zdravlje, smatra se da izoflavonoidi iz soje i sojini proteini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Sojin lecitin je koristan kod povećanih triglicerida, jer je odličan emulgator..
Tabela preporučenih i nepreporučenih namirnica
Vrste namirnica | Preporučena hrana | Hrana koju treba izbegavati |
Žitarice | Hleb od integralnog (celog zrna žita, crni, raženi, ovseni hleb, pahuljice od žitarica, integralni pirinač | Beli hleb, lisnato testa, prženo testo |
Mleko i proizvodi od mleka | Obrano mleko i jogurt (do 1% masti), posni sirevi | Punomasno mleko, pavlaka, topljeni i punomasni sirevi, kajmak |
Jaja | Belance | Žumance |
Riba | Masna morska riba (losos, tuna, sardine…) | Rakovi, lignje, hobotnica, riba pržena u neodgovarajućem ulju, kavijar |
Meso | Piletina, ćuretina, ponekad junetina, govedina, jagnjetina | Svinjetina, mesne prerađevine, patka, guska, koža peradi |
Masti | Maslinovo ulje, suncokretovo ulje … | Maslac, životinjska mast, loj, tvrdi margarin |
Povrće | Sve vrste povrća najbolje kuvano ili bareno | Prženo povrće ili preliveno uljem, pomfrit |
Voće | Sočno voće, citrusno voće, grozdasto voće, konzervirano nezašećereno voće | Orasi, bademi, lešnici, suvo grožđe, suve šljive, banane |
Kolači i poslastice | Pudinzi, suvi kolači s malo masnoća, voćni kolači | Sve poslastice spremane sa uljem ili margarinom, palačinke, krofne |
Napici | Voćni sokovi bez šećera, čaj bez šećera, kafa bez šećera | Sokovi s dodatkom šećera, gazirani bezalkoholni, čokoladni napici |
Začini | So, biber, senf, paprika, đumbir… | Majonez, kečap |
Postoje brojni preparati na biljnoj bazi koji vam mogu pomoći da održavate normalne vrednosti holesterola i triglicerida, uz svakodnevnu fizičku aktivost: Crvena riža, Omega-3 NW, Omega sa L-karnitinom, Omega Defend, Ekomer, Ajkus, Omegal plus, The Verde ESI, Zeleni čaj